GO Karbonik vloerverwarmingssysteem
Hoe hoog wordt de temperatuur van de vloer met een GO Karbonik vloerverwarmingssysteem?
Bij een GO Karbonik vloerverwarmingssysteem wordt de vloertemperatuur met behulp van een vloersensor geregeld. De ingestelde vloertemperatuur aan de thermostaat is afhankelijk van de soort dekvloer die u heeft. Houten vloeren en PVC vloeren behoeven een lagere temperatuur dan een vloer van plavuizen of tegels. Meestal ligt de vloertemperatuur voor hout en PVC bij 24 tot 25 graden. Plavuizen en tegels voelen bij dezelfde temperatuur iets koeler aan dan een houten vloer, waardoor de temperatuur dan vaak tussen de 25 en 27 graden ligt. Let op: Vaak wil men “voelen” dat de vloer lekker warm is en maakt men de vergissing de vloertemeperatuur te hoog op te voeren (28-30 graden) waardoor de kamertemperatuur veel te warm word. Dit kost onnodig veel energie.
Kan ik GO Karbonik vloerverwarming ook gebruiken in een kamer tezamen met een bestaande cv installatie met radiatoren?
In principe kan GO Karbonik in dit soort “hybride” situaties worden toegepast. Er is wel rekening te houden met de temperatuurregeling voor deze kamer. Het is systeemtechnisch niet mogelijk om twee thermostaten voor 2 systemen in een kamer toe te passen. Dit leidt er automatisch toe dat één van de thermostaten domineert en de controle overneemt. Wij raden in dit geval aan, hetzij GO Karbonik vloerverwarming te gebruiken als bijverwarming om de vloer op een aangename temperatuur te houden, of om de radiator in deze kamer uit te zetten en uitsluitend de GO Karbonik vloerverwaming als hoofdverwarming te gebruiken voor deze kamer.
Is GO Karbonik vloerverwarming geschikt om een kamer of heel huis te verwarmen?
GO Karbonik vloerverwarmingssystemen zijn net zo geschikt voor het verwarmen van een huis, een enkele kamer als ook voor het bijverwarmen of alleen warmhouden van een vloer.
Welke vloerbedekkingen zijn met GO Karbonik vloerverwarming compatibel?
In principe is iedere vloerbedekking mogelijk. Toch zijn er, afhankelijk van het soort vloer, belangrijke punten om rekening mee te houden. Plavuizen en tegels zijn zeer goed geschikt voor vloerverwarming. Het is bij het leggen van deze vloersoort alleen belangrijk dat de plavuizen of tegels voorzien zijn van een flexibele tegellijm of een cement die speciaal voor vloerverwarming geschikt is. Dit geldt ook voor de voegen. Bij vloerkleed of tapijt is het noodzakelijk dat u een soort kiest die voor vloerverwarming geschikt is. Gebruik geen vloerbedekking met een foam rug omdat deze te veel isoleert en dus te weinig warmte naar de woonruimte doorlaat. PVC en Linoleum vloeren moeten eveneens geschikt zijn voor vloerverwarming. Let op dat deze niet boven de 28°C uit komen! Deze vloeren kunnen “uitdampen” en met de tijd stuk gaan. Parket en laminaat zijn in het algemeen uitermate goed geschikt voor GO Karbonik vloerverwarming. Wij raden aan zo dun mogelijk parket of laminaat te gebruiken om de isolerende werking van het hout zo minimaal mogelijk te houden.
Waarmee moet ik voorafgaand rekening houden bij het leggen van een GO Karbonik vloerverwarming in een appartement?
Verdiepingsvloeren van nieuwbouwappartementen zijn vaak niet of slecht geïsoleerd. Zorg in dat geval altijd voor een extra isolatie onder de GO Karbonik folie. Hiervoor zijn 5mm XPS uitermate goed geschikt en dienen mede als contactgeluidisolatie.
Hoe snel verwarmt GO Karbonik tegenover een traditionele vloerverwarming?
Hoe snel de vloer opwarmt hangt af van wat voor deklaag u wilt gebruiken. In combinatie met PVC, laminaat of parket kan een geïsoleerde dekvloer binnen 15-20 minuten warm zijn. Indien de ondervloer door een isolatiebouwplaat (WEDI) geïsoleerd is, duurt het gemiddelt 20 tot 25 minuten voordat een tegel- of plavuizen dekvloer van 1 cm dikte op temperatuur is.
Hoe hoog is het rendement van een GO Karbonik vloerverwarmingssysteem en wat zijn de gebruikskosten per jaar vergleken met een centraal verwarmingsysteem?
Het jaarlijkse rendement van een centraal verwarmingssysteem met HR ketel bedraagt gemiddeld 80%, rekening houdend met de energieverliezen. Dit komt vooral door wat er bij een gemiddelde Nederlandse woning aan de HR-CV ketel gekoppeld is. In combinatie met de geïnstalleerde radiatoren (convectoren) met ingestelde 55-60°C aanvoertemperatuur, draait de warmtewisselaar in de HR Ketel boven het dauwpunt (54°C) en draait deze buiten zijn theoretisch maximaal mogelijk rendement van 88%. Verder ontstaan er warmteverliezen door stilstandsverliezen, leidingverliezen, modulatieverliezen (i.v.m. overcapaciteit) en klokken (aan en uit schakelen indien het vermogen of het modulatiebereik is) van totaal 8%. Er komt uiteindelijk dus maar 80% warmte aan bij de radiator daar waar u als klant de warmte wilt hebben. Volgens het CBS verbruikt in Nederland een gemiddelde tussenwoning (isolatiewaarde R: 1-3 en HR glas met U-waarde van 2,0 tot 1,7 W/m²K) per jaar 1200m³ aardgas alleen voor verwarming. De hoeveelheid warmte in het aardgas van de HR-CV ketel is dus 10,560 kWh per jaar. Rekening houdend met het gemiddeld jaarrendement van de HR-CV ketel van 80% bedraagt de effectieve energiehoeveelheid die uiteindelijk voor deze convectie verwarming beschikbaar is 8.448 kWh per jaar. GO Karbonik vloerverwarmingssystemen hebben een 100% rendement. Met een decentraal modulerend GO Karbonik vloerverwarmingssysteem bespaart u dus tegenover een radiator gedreven verwarmingssysteem 40% aan energie tegenover een HR-CV systeem met radiatoren. Er is dan slechts 5069 kWh per jaar nodig.
De belangrijkste redenen hiervoor zijn:
- Geen warmteverliezen
- Geen extra energie verbruik voor circulatiepompen
- Betere warmteregelingsmogelijkheid
- Werkt sneller omdat het dicht onder het vloeroppervlak gelegd kan worden.
- Met GO Karbonik vloerverwarming wordt de kamer van onderen verwarmd, waardoor u zich bij een lagere temperatuur al behaaglijk voelt, omdat de voeten hierdoor warm blijven. Dit alleen spaart al 12% tegenover een met radiatoren verwarmde ruimte.
Kan ik GO Karbonik vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken met mijn capaciteitstarief?
De maximale hoeveelheid stroom die u kunt gebruiken is begrenst door de capaciteit van de huisaansluiting. Standaard in Nederland is dit 3 x 25 Ampère. Omgerekend is dat ca. 17 kW. Als u uw huis volledig elektrisch met GO Karbonik vloerverwarming wilt verwarmen, dan heeft u daarvoor niet meer vermogen nodig dan 8 kW (voor een gemiddeld Nederlandse tussenwoning met isolatiewaarde R: 1-3 en HR glas met U-waarde van 2,0 tot 1,7 W/m²K). Er blijft dus 9 kW vermogen voor andere elektrische stroomverbruikers over. Wanneer u gebruik maakt van een capaciteitsschakeling in de meterkast kan het stroomverbruik van zware verbruikers zoals een inductiekookplaat gedetecteerd worden en de stroomkring, waaraan de GO Karbonik vloerverwarming aangesloten is, tijdelijk worden onderbroken. Zo worden eventueel optredende piekbelastingen heel simpel voorkomen. Dit heeft verder weinig invloed op de verwarming omdat deze piekbelasting vaak niet langer dan 3-4 minuten duurt.