De 7 voordelen van staand vergaderen

 

1: staand vergaderen houdt de vaart erin

Tijdens het ouderwets vergaderen vinden veel onderonsjes plaats en kennen alle onderwerpen op de agenda verschillende zijwegen. Bij stand up meetings krijgen deze minder kans, waardoor de vaart in de vergadering blijft. Iedereen blijft er met het hoofd goed bij én de vergadering is sneller klaar.

 

2: snellere besluitvorming

Staand vergaderen betekent sneller beslissen. Geen onnodige toelichtingen op onderwerpen en constante herhalingen van argumenten. Een beslissing wordt daardoor eerder genomen en het onderwerp sneller van de agenda gestreept.

 

3: meer non-verbale communicatie

Wanneer je staand vergadert heb je een actieve houding en laat je meer non-verbale communicatie zien. Dit maakt de conversatie completer en kan iedereen elkaars standpunten beter interpreteren.

 

4: beweging wordt gestimuleerd

Een inkoppertje, want we weten allemaal dat beweging en verandering van houding goed voor ons is. Vergader je staand met mensen die veel achter hun bureau zitten, krijg je meer beweging en het is gezonder voor de bloedsomloop. Gezonder dus!

 

5: meer creativiteit en samenwerking

In staand overleg zijn mensen meer geneigd ideeën met elkaar te delen door de fysiek open houding. Uit onderzoek is gebleken, dat het de groepsdynamica versterkt. De dynamiek van het groepsproces is groter en de vergadering verloopt effectiever en doelgerichter.

 

6: snel en frequent op de hoogte

Het snel en staand vergaderen is bij een aantal IT bedrijven een deel van hun werkfilosofie. Het overleg duurt 5 tot 15 minuten en dit houden zij op (bijna) dagelijkse basis. Het zijn meetings die passen bij de scrum methode: een flexibele manier op producten te maken, waarin gewerkt wordt met multidisciplinaire teams die in korte sprint producten opleveren. Door regelmatig een scrum meeting te houden, delen zij snel en frequent de statusupdates van het project, om daarop verder te bouwen.

 

7: algehele kostenbesparing

TNO onderzocht de resultaten van de zogenaamde `standup meeting` en kwam tot verbazingwekkende conclusies. Niet alleen kon de vergadertijd op deze manier met een derde worden verkort, het zou om die reden ook nog eens tot een forse kostendaling kunnen leiden: vergaderen in Nederland kost in tijd 30 miljard euro per jaar, aldus TNO. Staand vergaderen levert dus een potentiële kostenbesparing van maar liefst 10 miljard euro op, aldus TNO.